MIC-DEJUNUL FEMEILOR FRUMOASE


Această postare nu este chiar o rețetă, ci mai degrabă un cumul de idei despre alimentație. De câte ori nu v-ați propus să începeți o dietă de mâine? În special, după ce terminați pizza, înghețata sau prăjitura de ciocolată pe care o savurați în acel moment, ce-i drept, cu un picuț de vinovăție.

Eu fac asta o dată pe săptămână, cel puțin. Toată viața a fost o continuă dietă și am cam obosit. Nu mai găsesc îndârjirea și determinarea de a mă înfometa ca la 18 ani și nici entuziasmul de a încerca diete-minune ca la 25 de ani. Am învățat că metabolismul încetinește, iar dietele nu au decât un efect de scurtă durată.

Pentru a slăbi trebuie să existe deficit caloric, adică să consumăm mai mult decât mâncăm. Așadar, slăbitul e 90% dietă și 10% sport.
Dar ce ne facem când o porție de tort are, în medie, aproximativ 400 de calorii, iar într-o oră de activități casnice intense se ard aproximativ 200 de calorii? Cum înclinăm balanța?

Uite, vă dau un exemplu la care mă gândesc mereu când sar calul cu mâncatul: 7000 de calorii în plus înseamnă depunerea unui kilogram. O pizza are aproximativ 1500 de calorii. Așadar, o masă de mâncat prost trebuie compensată cu minimum 5-6 mese de mâncat corect.


Un stil de viață sănătos nu te mai determină să numeri calorii. Trebuie să știi ce și când să mănânci. 

Micul dejun este foarte important, pe asta o știți deja. Un aport corespunzător de nutrienți va determina corpul să ceară mai greu de mâncare, mai puțin zahăr și mai puțini carbohidrați. 

Sunt multe exemple de mic dejun sănătos, dar cel pe care vi-l propun astăzi a îmbunat-o chiar și pe soră-mea, fană înfocată și declarată a cartofilor prăjiți și a sandvișurilor.

INGREDIENTE:

  • 150 g de iaurt;
  • 2 linguri de fulgi de ovăz;
  • 1 lingură de semințe de chia;
  • 1 lingură de semințe de cânepă;
  • 1 lingură de semințe de dovleac/floarea soarelui;
  • 1 mână de fructe bucăți;
  • 5 migdale/o lingură de fulgi de migdale;
  • Stafide, goji, merișoare deshidratate;
  • 1 linguriță de miere/sirop de agave (opțional).


Nu există vreo metodă de preparare, dar aș avea câteva precizări de făcut:

  1. Iaurtul poate fi și grecesc, e o sursă bunicică de proteine și grăsimi bune, însă iaurtul normal (3-4% grăsime) este de preferat.
  2. Chia se amestecă în iaurt și se hidratează în preparat minimum 15 minute înainte de masă, în caz contrar poate fi periculoasă, provocând chiar și blocaje intestinale dacă este consumată nehidratată.
  3. Semințele și nucile se pot înlocui după plac, cu condiția de a fi cât mai naturale. (Neprăjite, nesărate)
  4. Fructele de pădure sunt cele mai bogate în antioxidanți. Mâncați banane doar dacă faceți sport intens, altfel optați pentru alte fructe.
  5. Mierea sau siropul de agave sunt recomandate doar dacă vă doriți un mic dejun dulce, care să vă învingă pofta de zahăr, în caz contrar, combinația este suficient de echilibrată, încât să nu aibă nevoie de îndulcitor.

Poftă bună și spor la slăbit!

Comentarii

Postări populare