GEM DE RUBARBA CU GHIMBIR




INGREDIENTE:
  • 410 g rubarba curățată;
  • 254 g zahăr;
  • Sucul de la 1/2 de lămâie;
  • 1 felie de măr ras;
  • 1 linguriță de pudră de ghimbir.


Am primit spre testare din partea Buzzstore și Tefal o mașină pentru copt pâinea, Pain et Tresors. Am testat câteva rețete de pâine și am fost încântată, însă că voi povesti despre asta într-o postare separată.

Mașina are 20 de programe automate, dintre care 3 fără gluten: pâine fără gluten/pâine dulce fără gluten/prăjituri fără gluten, 7 programe pentru pâine: pâine integrală/pâine rapidă integrală/pâine fără sare/pâine normală - program rapid/pâine de secară/pâine franțuzească/pâine dulce, 7programe pentru alte tipuri de preparate: aluat dospit/prăjituri/paste/doar gătire/terci/cereale/gem și 3 programe pentru produse lactate: iaurt, iaurt de băut și brânză cottage.


Cu așa o tentație în casă, nu m-aș mai opri din bucătărit și încercat.

Aparatul este ușor de folosit, intuitiv, este destul de silențios și consumă puțin curent electric.

Aveam câteva tije de rubarba în casă, cu care intenționam să fac o prăjitură, însă pusă fiind pe testarea mașinii de pâine, m-am gândit să încerc programul de gem al acesteia.

Rețeta de bază din cartea de rețete a aparatului spune să folosești 580 g fructe, 360 g zahăr, sucul de la o lămâie și 15 g pectină. 

Încercați să calculați cantitățile de fructe/zahăr pornind de la rețeta de bază indicată de producător pentru rezultate perfecte.

Am cântărit rubarba curățată și aveam 410 g, așa că am aplicat regula de 3 simplă și mi-a rezultat o cantitate de 254 g zahăr.

Am tăiat rubarba cubulețe și am amestecat-o cu zahărul, apoi am lăsat la frigider cam 3 ore. Această etapă este opțională, dar ajută la înmuierea bucățelelor de rubarba.


După cele 3 ore, am pus amestecul de fructe și zahăr, precum și sucul lăsat de acestea în vasul mașinii de pâine.
Am adăugat sucul de la 1/2 de lămâie si o felie de măr ras (pectină naturală). Ca notă personală, am adăugat o linguriță de pudră de ghimbir pentru aromă.



Puteți folosi și pectină de sinteză (gelifiant din supermarket-uri), însă aceasta este în categoria E-urilor și vă recomand să vă orientați către variantele naturale.

Am setat masina Pain et Tresors pe programul de gem și de aici treaba a fost făcută de aparat. Programul a durat 55 de minute. Gemul părea destul de lichid cu vreo 15 minute înainte de sfârșitul programului, însă la final a obținut o consistență perfect și un gust minunat: rubarba acrișoară și aromată, învăluită de aroma specială a ghimbirului.



Dacă nu vă place ghimbirul, puteți renunța la el sau puteți reduce cantitatea.

Înainte de a pune gemul în borcane, verificați dacă vă place consistența, scoțând o linguriță de gem pe farfurie și lăsând-o să se răcească la temperatura camerei. Nu vă recomand testul cu farfuria scoasă din congelator, rezultatul poate fi înșelător.



Am sterilizat borcanele după metoda prezentată aici, am pus gemul fierbinte în ele, apoi l-am lăsat să se răcească lent în cuptor, cu gura în jos, urmând apoi să își ocupe regulamentar locul din cămară.



Nu am făcut niciodată gem mai ușor. Vasul aparatului este non-aderent, nu exista teama de a se lipi, nu trebuie să amesteci pentru că aparatul face asta singur.

Totodată, fiind un program automat, nu există riscul de a-l fierbe prea mult și de a avea o consistență prea densă.

Singurul dezavantaj este faptul că nu poți face mult deodată. De aceea, este perfect pentru gemurile mai speciale, cum e cel de față sau când avem fructe prin casă ce trebuie salvate de la pieire.

Mă declar foarte mulțumită de treaba făcută de Tefal Pain et Tresors (model PF 250135) și sunt convinsă că voi mai face gem împreună.  #buzztefalcooking
Dacă vreți să deveniți și voi buzzeri și să aveți ocazia de a testa produse, vă invit să vă faceți cont aici.


Poftă bună!

Comentarii

Postări populare