COMPOT DE PIERSICI



Nu obișnuiesc să fac prea mult compot pentru că prefer să congelez fructe și să le folosesc peste iarnă, însă câteva borcane nu strică. Zeama o folosesc pentru însiropat diverse prăjituri, iar fructele fie le mâncăm cu iaurt, fie tot pentru deserturi.
De aceea, am făcut 2 borcane de compot de piersici și 2 borcane de compot de nectarine. Procedura este aceeași, așa că le-am făcut la un loc.

INGREDIENTE:

- 5 nectarine mari;
- 5 piersici;
- 1/2 lămâie;
- 200 g îndulcitor/zahăr;
- 1500 l apă.

Nu îmi place să adopt metoda de a pune ”la ochi” când vine vorba de conserve pentru că evit surprizele neplăcute. Așadar, am spălat fructele și le-am tăiat în jumătăți, apoi am scos sâmburii. Am nimerit fructe al căror sâmbure a ieșit ușor, așa că nu a fost nevoie să mă chinui cu această procedură. Pentru că am vrut să am fructele în jumătăți, nu au încăput mai mult de 5 jumătăți în borcanul de 800 g. Dacă alegeți să le tăiați cuburi sau felii, va trebui să creșteți cantitatea de fructe și să o scădeți pe cea de lichid.

Am pus într-o cratiță apa, îndulcitorul și feliile de lămâie și am pus pe foc până când îndulcitorul s-a topit, amestecând din când în când. Am lăsat siropul să se răcească puțin la temperatura camerei.



Am așezat fructele în borcanele sterilizate, așa cum v-am explicat aici. Peste fructe am turnat sirop, după care am închis borcanele.


Am ales să le fierb în cuptor, așa că am luat o oală încăpătoare pe fundul căreia am așezat un prosop de bucătărie, am pus borcanele și am umplut cu apă cam 3/4, apoi am dat la cuptor. Am lăsat la 150 de grade în jur de 60 de minute (până când a ajuns apa la punctul de fierbere), apoi am lăsat temperatura la 120 de grade pentru încă aproximativ o oră.


Am lăsat borcanele să se răcească lent, în cuptorul cu ușa întredeschisă, apoi le-am etichetat și depozitat cu drag în cămară.

Poftă bună și spor la borcănit!

Comentarii

Postări populare