CREMĂ DE ZAHĂR ARS


Desertul preferat. Cremă de zahăr ars rece, aromată, cu gust bogat de caramel! Una dintre cele mai simple rețete, cu cel mai spectaculos rezultat:

INGREDIENTE:
  • 8 ouă;
  • 1 l lapte 3,5% grăsime;
  • 180 g zahăr;
  • 2 plicuri zahăr vanilat;
  • 150 g zahăr pentru sirop;
Voi încerca să fiu cât mai explicită, am uitat să fac poze în timpul preparării, din păcate.
Întâi, ne ocupăm de sirop. Punem la topit zahărul într-o cratiță cu mânere de metal, ce poate fi introdusă ulterior la cuptor. La foc mic, cu grijă să nu se ardă! Când zahărul este topit, îl “împrăștiem” prin înclinare și învârtire pe pereții cratiței. Apoi, îl lăsăm să se răcorească, timp în care preparăm compoziția.
Într-un castron înalt mixăm 2-3 minute ouăle, laptele, zahărul și zahărul vanilat, apoi adăugăm compoziția obținută în cratiță, peste caramelul întărit.

Crema de zahăr ars se gătește la bain marie, pentru a evita o cremă buretoasă sau neînchegată. Așadar, luăm o tavă încăpătoare, pe jumătate umplută cu apă rece, si așezăm cratița în ea, pe treapta de mijloc a cuptorului, pentru 60 de minute, la 180 grade. Nu lăsați apa din tavă să fiarbă. Din când în când, se completează cu apă rece.

Dat fiind timpul diferit de coacere al cuptoarelor, încercați crema de zahăr ars prin următoarea metodă: scuturați cratița. Dacă face “valuri”, mai trebuie să stea la cuptor. Crema trebuie să fie bine închegată și frumos rumenită după coacere.

Se lasă la temperatura camerei să se răcească, apoi se dă 3-4 ore la frigider.

Pentru o servire fără cusur se desprind marginile cremei cu un cuțit, se acoperă cratița cu un platou mai adânc și se răstoarnă. Dacă stă la frigider măcar 3-4 ore se va răsturna foarte ușor, fără incidente.


Poftă bună!

Comentarii

Postări populare