CREMĂ DE ZAHĂR ARS
Desertul preferat. Cremă de zahăr ars rece, aromată, cu gust
bogat de caramel! Una dintre cele mai simple rețete, cu cel mai
spectaculos rezultat:
INGREDIENTE:
- 8 ouă;
- 1 l lapte 3,5% grăsime;
- 180 g zahăr;
- 2 plicuri zahăr vanilat;
- 150 g zahăr pentru sirop;
Voi încerca să fiu cât mai explicită, am uitat să fac poze în timpul preparării, din păcate.
Întâi, ne ocupăm de sirop. Punem la topit zahărul într-o cratiță cu
mânere de metal, ce poate fi introdusă ulterior la cuptor. La foc mic,
cu grijă să nu se ardă! Când zahărul este topit, îl “împrăștiem” prin
înclinare și învârtire pe pereții cratiței. Apoi, îl lăsăm să se
răcorească, timp în care preparăm compoziția.
Într-un castron înalt mixăm 2-3 minute ouăle, laptele, zahărul și
zahărul vanilat, apoi adăugăm compoziția obținută în cratiță, peste
caramelul întărit.
Crema de zahăr ars se gătește la bain marie, pentru a evita o cremă
buretoasă sau neînchegată. Așadar, luăm o tavă încăpătoare, pe jumătate
umplută cu apă rece, si așezăm cratița în ea, pe treapta de mijloc a
cuptorului, pentru 60 de minute, la 180 grade. Nu lăsați apa din tavă să
fiarbă. Din când în când, se completează cu apă rece.
Dat fiind timpul diferit de coacere al cuptoarelor, încercați crema
de zahăr ars prin următoarea metodă: scuturați cratița. Dacă face
“valuri”, mai trebuie să stea la cuptor. Crema trebuie să fie bine
închegată și frumos rumenită după coacere.
Se lasă la temperatura camerei să se răcească, apoi se dă 3-4 ore la frigider.
Pentru o servire fără cusur se desprind marginile cremei cu un
cuțit, se acoperă cratița cu un platou mai adânc și se răstoarnă. Dacă
stă la frigider măcar 3-4 ore se va răsturna foarte ușor, fără
incidente.
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu